Smaczna kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Wśród wielu możliwości, które daje kuchnia z Europy na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń i spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe potrawy włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. włoskie przepisy Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, tortellini, piada i szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film