Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz stosowali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, by uzyskać różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda dużego trudu. zobacz więcej wpisów o baristach Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film